Terug naar overzicht

Wat is de beste screenprotector?

Wat is de beste screenprotector?
Laurenze 4 april 2017 12 minuten lezen

Heb je net een nieuwe smartphone en wil je er zo lang mogelijk van kunnen genieten? Dan kan het een goed idee zijn om een screenprotector te gebruiken. Een telefoon ligt voor je het weet op grond. Hij glipt uit je handen, je blijft haken achter het kabeltje van de oplader, hij valt uit je tas of een van de vele andere redenen waardoor je telefoon op de grond terecht komt. Je hebt het vast al meer dan eens meegemaakt. Nu kunnen de smartphones van tegenwoordig wel tegen een stootje en zal deze niet in meteen kapot gaan. Voor het scherm is dit een ander verhaal. Deze gaat helaas een stuk sneller kapot, maar daar kun je jouw scherm tegen beschermen door een screenprotector te plaatsen.

Een screenprotector plaats je op je scherm. Het is een dun beschermlaagje dat ervoor zorgt dat je scherm minder snel barst en tevens voorkomt dat er krassen op je scherm komen. Nu zijn niet alle screenprotectors hetzelfde. Je hebt plastic en glazen screenprotectors, de laatste wordt ook wel gorilla glas genoemd. Wat zijn de verschillen tussen deze twee protectors en met welke van de twee kun je jouw telefoon het beste beschermen? Hieronder wordt precies dat uitgelegd; de verschillen en bijkomende voor- en nadelen van beide protectors.

Aanbrengen van een screenprotector

Het aanbrengen van de screenprotector is het eerste grote verschil tussen de twee protectors. Mocht je al eens een plastic protector hebben aangebracht dan weet je dat het een uiterst precair werkje is. Eerst dien je het scherm schoon te maken –goed schoont te maken, want wanneer je dit niet doet wordt dit helaas goed zichtbaar- en vervolgens moet de plastic protector met uiterste precisie geplaatst worden. Het vervelendste en lastigste hierbij is het voorkomen van luchtbelletjes onder de protector. De protector is er natuurlijk om te beschermen, maar het moet er ook goed uit zien. Een eventuele luchtbel gooit dan roet in het eten.

De glazen protector plaatsen vergt een stuk minder geduld en precisie. De plastic variant is nogal flexibel en dat maakt het lastig om deze zo mooi mogelijk op het scherm te plaatsen. De glazen variant is rigide en daardoor een stuk eenvoudiger te plaatsen. Wees er wel alert op dat ook hier het scherm eerst goed dient te worden schoon gemaakt. Maar het plaatsen is vervolgens een fluitje van een cent. Gewoon aanbrengen in plaats van stukje voor stukje heel voorzichtig. Ook luchtbellen hoef je niet aan te denken, deze worden niet gevormd bij een glazen protector. 

Bescherming van het beeldscherm

En hoe zit het met de bescherming? Allereerst moet gezegd worden dat de glazen protectors een stuk dikker zijn dan de plastic variant. De glazen variant is tussen 0.3 en 0.5 mm terwijl de plastic variant ongeveer 0.1 mm dik is. Een logisch gevolg is dat de dikkere glazen protector een stuk beter beschermd. De plastic protector is daarnaast ook van zacht plastic gemaakt. Hier komen snel krassen en andere beschadigingen op. In de meeste gevallen nog sneller dan op het eigenlijke scherm. De gorilla glazen protector is gemaakt van gehard glas en hier komt veel minder snel een kras of een andere beschadiging op. Dit betekent ook dat je deze protector een stuk minder vaak hoeft te vervangen, iets wat bij de plastic protector vrij vaak moet gebeuren.

Uiterlijk en gevoel

Een alom bekend probleem bij de plastic protectors is dat het plastic laagje veel vuil en vet vasthoudt. Wanneer je met je vingers over het scherm swipet, krijg je vet vegen die je op het eigenlijke scherm niet zo snel zou krijgen. Ook dit is bij de glazen variant een stuk beter. Hier heeft de protector namelijk vaak een speciale coating die vingerafdrukken voorkomt alsook het vasthouden van vettigheid. Hoe de protectors aanvoelen valt ook al uit in het voordeel van de glazen variant. Deze voelt namelijk zo aan als het scherm van de smartphone zelf waar de plastic variant wat meer weerstand biedt en je vingers trager over het scherm vegen. Ook moet je meer kracht uitoefenen op een plastic protector. 

De beste screenprotector

Al met al is de glazen protector dus de beste optie voor de bescherming van je scherm. Het enige nadeel van deze variant is dat deze dikker en zwaarder is. Maar de voordelen die er tegenover staan zijn er nogal wat. Allereerste verstaat deze glazen variant zijn hoofdtaak beter dan de plastic variant; het scherm van de smartphone wordt een stuk beter beschermd. Verder ziet het er een stuk beter uit vanwege beschermende coatings waardoor er minder vuil aan blijft zitten. Bovendien zijn die vervelende luchtbellen verleden tijd. Daarnaast ben je minder tijd kwijt aan het vervangen van de protectors; dat hoeft veel minder te gebeuren bij de glazen variant. De glazen screenprotectors zijn wel wat duurder, maar zijn dit ook dubbel en dwars waard.

Wil je een screenprotector voor jouw smartphone bestellen? Bekijk dan alle screenprotectors in onze webshop. 

Tijdelijk 20% korting op alle hoesjes & accessoires
Profiteer tijdelijk van 20% korting met de kortingscode: blog20
Over de auteur
Laurenze
Laurenze van Huaweihoesjes.nl Als product specialist weet Laurenze alles over hoesjes en accessoires voor Huawei. Daarnaast ondersteunt hij onze klantenservice bij specifieke vragen.

Lees meer: Accessoires
Meldingen ontvangen van nieuwe berichten en updates?
Annuleren Toestaan